Rea!

Violett Kardemumma

99.00 kr 89.00 kr

Jämförpris (198 kr / 100g)

Violett kardemumma är mycket sällsynt. Den skördas mycket varsamt i Nepal genom handplockning. De inre fröna är bra för curry, bra för bakning eller för att förfina dressingen.

  • Nettovikt: 50g
  • Kan innehålla spår av senap.
  • Förvara kryddor torrt och svalt

OBS: Produkten kommer med svensk text. Tysk text endast på denna bild.

I lager

Artikelnr: 10415 Kategorier: , ,

Beskrivning

Violett Kardemumma

Oftast kommer kryddan från Sri Lanka och Indien, där den odlas i stora områden. Kardemumma räknas till ingefäraväxterna, är flerårig och kallas kryddornas drottning. Strax innan kardemummafröna är mogna skördas de för hand för att därefter torkas. Fröet är särskilt värdefullt, de finns i de gröna fruktkapslarna i växten. Processen för bearbetning är mycket komplex, varför kardemumman är en av de dyraste kryddorna i världen bortsett från vanilj och saffran.

Ursprung

Violett kardemumma är mycket sällsynt. Kardemumman skördas för hand i Nepal.

Lagring

Fröna, eller de torkade kapslarna, bör förvaras ljusskyddat, lufttätt och framför allt svalt och torrt. Sedan håller kapslarna i upp till 5 år, men du bör använda dem inom 1-2 år.

Bearbetning

Kardemumma köps bäst i hela kapslar. Den varma, intensiva smaken håller då mycket längre än i malet pulver. Kapslarna har också fördelen att de antingen kan användas hela eller brytas upp, beroende på hur mycket du vill betona smaken. Tryck försiktigt med ett knivblad på kapseln tills den spricker. Öppna sedan kardemummakapseln och ta fram frön med knivspetsen. Nu kan du finmala fröna i en mortel eller kryddkvarn.

Användning

Grön kardemumma har en citronaktig smak och påminner om kamfer och eukalyptus. Även de tomma kapslarna kan användas. De kan t.ex. kokas tillsammans med ris, som då får en behaglig smak av kardemumma. Kardemumma ingår i curry och kryddblandningar. Men även kött, ris och desserter kan förfinas med den vilda, gröna kardemumman. Sverige är störst i Europa med att använda kardemumma, t.ex. i
de populära kanelbullarna.

 

Recept

Squashkaka med smak av kardemumma och kanel.

Ingredienser:
2 dl olja
3 ägg
2,75 dl socker
5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
4 tsk bakpulver
1 kapsel violett kardemumma
2 tsk kanel
1 tsk Flor de Sal
400 g squash (utan kärnor)

Vispa ägg och olja lätt.
Blanda socker, mjöl, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver, kardemumma, kanel och salt.
Tillsätt äggblandningen och den grovrivna squashen.
Rör degen jämn och häll den i en välsmord och bröad form.
Bakas 60 till 75 minuter i 175 grader.
Kolla noga så att den blir inte för mörk på ovansidan, lägg då över en bit bakplåtspapper.
Den kan blir klar innan, prova med sticka efter 50 minter.
Låt kakan svalna lite i formen. Ta den sedan ur formen och låt svalna på ett galler.

Tillbaka till Alla våra kryddor A – Ö

Mer information

Vikt 105 g
Dimensioner 24 × 18 × 6 cm

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Violett Kardemumma”

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *