Rea!

Kardemumma EKO

99.00 kr 89.00 kr

Jämförpris (198 kr / 100g)

Grön kardemumma kommer ursprungligen från Indiens djungel. Där plockas kryddan för hand. Den gröna vilda kardemumma påminner med sin citronsmak om eukalyptus. Kött, ris och desserter kan kryddas med denna vilda gröna kardemumma.

  • Nettovikt: 50g
  • Kan innehålla spår av senap
  • Förvara kryddor torrt och svalt

OBS: Produkten kommer med svensk text. Tysk text endast på denna bild.

I lager

Artikelnr: 10142 Kategorier: , , Tagg:

Beskrivning

Kardemumma ekologisk

Oftast kommer kryddan från Sri Lanka och Indien, där den odlas i stora områden. Kardemumma räknas till ingefäraväxterna, är flerårig och kallas kryddornas drottning. Strax innan kardemummafröna är mogna skördas de för hand för att därefter torkas. Fröet är särskilt värdefullt, de finns i de gröna fruktkapslarna i växten. Processen för bearbetning är mycket komplex, varför kardemumman är en av de dyraste kryddorna i världen bortsett från vanilj och saffran.

Ursprung

Grön kardemumma insamlas vild i den indiska djungeln och plockas för hand.
Att plocka för hand är särskilt viktigt, eftersom kapslarna har lätt att öppna sig och tappa frön.

Lagring

Fröna, eller de torkade kapslarna, bör förvaras ljusskyddat, lufttätt och framför allt svalt och torrt. Sedan håller kapslarna i upp till 5 år, men du bör använda dem inom 1-2 år.

Bearbetning

Kardemumma köps bäst i hela kapslar. Den varma, intensiva smaken håller då mycket längre än i malet pulver. Kapslarna har också fördelen att de antingen kan användas hela eller brytas upp, beroende på hur mycket du vill betona smaken. Tryck försiktigt med ett knivblad på kapseln tills den spricker. Öppna sedan kardemummakapseln och ta fram frön med knivspetsen. Nu kan du finmala fröna i en mortel eller kryddkvarn.

Användning

Grön kardemumma har en citronaktig smak och påminner om kamfer och eukalyptus. Även de tomma kapslarna kan användas. De kan t.ex. kokas tillsammans med ris, som då får en behaglig smak av kardemumma. Kardemumma ingår i curry och kryddblandningar. Men även kött, ris och desserter kan förfinas med den vilda, gröna kardemumman. Sverige är störst i Europa med att använda kardemumma, t.ex. i
de populära kanelbullarna.

 

Recept

Recept som innehåller Kardemumma EKO.

Tillbaka till Alla våra kryddor A – Ö

Mer information

Vikt 105 g
Dimensioner 24 × 18 × 6 cm

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Kardemumma EKO”

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *